mandag 12. oktober 2009

DET MODERNE PROSJEKTET

Det moderne prosjekt er en dominerende filosofisk, som strekker seg fra 1600-tallet frem til i dag.

Hvem mente hva?

John Lock (1632-1704) var en av de første som formet ideene bak det moderne prosjektet. Han arbeidet med flere området innenfor filosofien blant annet med et sitat over fra Essay om menneskeforstanden der han tar opp de grunnleggende spørsmålene. Han står også bak teorien Empirisme, som sier at all kunnskap bygger på erfaring og sansing. Locke mente at statens viktigste oppgave var å sikre den enkeltes rettigheter, og ideen om at de som styrer lander, er folkets tjenere, kom til å få stor betydning for politisk teori og samfunnsutvikling.



Jean-Jaecque Rousseau (1722-1778) hadde ideen om at alle mennesker er født like, som han tar som utgangspunkt i boken Emilie. Han var en av inspiratorene for den franske revolusjon, og han hadde stor innflytelse både under sin levetid og i ettertiden. Han hadde meninger som han framførte med styrke, og han fikk stor innflytelse, både i sin egen samtid og ettertiden. Han gikk til angrep på den private eiendomsretten, ved å si at alle skulle dele jorden noe som vill gå under revolusjonens mål om å avskaffe adelen og godseieres privilegier. I Samfunnspakten foreslår han et samfunn der alle individuelle hensyn må vike for fellesskapet. Dette kalte han allmennviljen.


Voltaire
(1694-1778) ble kjent for en person som ble lagt merke til gjennom sin omfattende skrivevirksomhet. Han kritiserte framfor alt det franske samfunnet før revolusjonen, med maktmisbruk, dobbeltmoral, hykleri og urettferdighet. Han gikk også til angrep på kirken, altså måten kristendommen ble tolket og praktisert på sin tid. Han anerkjente gud som en skaper, men at Gud ikke åpenbarer seg eller styrer verden. Hans mest leste roman er Candide. Der han forteller om baronen, baronessen og deres sønn Pangloss som underviser Candide.



Denis Dider
ot(1713-1784) er mest kjent som redaktøren av ”Det første moderne encyklopedi” bestående av 35 bind. Målet var å nå mennesker for å spre kunnskap så de kunne revurdere sine syn på aktuelle saker og problemstillinger, som religiøs overtro. Encyclopedia regnes som et symbol av Opplysningstiden.





Ludvig Holberg (1684-1754) var Nordens største forfatter i tiden 1700-tallet. Han var en av dem som brukte ”den fantastiske reisen” i fortellinger som på en indirekte måte var en kritikk av sitt eget samfunn, og gjennom sine ironiske fortellinger skrev han også Peder Paars. Han ønsket at elevene på skolene skulle lære kun nyttige fag som språk, geografi og historie.






Henrik Werg
eland (1808- 1845) regnes som Norges største lyriker gjennom tidene, og den mest betydningsfulle romantiker. Wergeland ser fremover, det vil si han synes verden går for sakte fremover. Han ønsket gjennom diktningen sin at en større del av befolkningen skulle få ta del i demokratiet, spesielt arbeiderklassen. Han var også en frihetsforkjemper både nasjonalt og internasjonalt.



Charles Darwin (1809-1882)
Han publiserte boken ”om artenes opprinnelse” i 1859. Han hadde teorier om naturlig utvalg, med eksempler om hvordan levedyktige mennesker og dyr overlevde. Dette stred i mot Bibelens Skapelseberetning og menneskesyn og dette gjorde at han møtte mye motstand.






Kilder:
Grip teksten s. 10-43
http://no.wikipedia.org/wiki/Det_moderne_prosjekt

Ingen kommentarer: