onsdag 21. oktober 2009

DET MODERNE GJENNOMBRUDD

1. Litteraturens program

Gi en nærmere forklaring på Georg Brandes’ berømte programformulering: ”Det at en literatur i vore Dager lever, viser sig i, at den sætter problemer under debatt.”

Georg Brandes mente at det ikke hadde skjedd noe med Nordisk litteratur siden romantikken. Sammenlignet med de liberale framskrittene som hersket i det økonomiske liv, hang tradisjon og gamle mønstre igjen i holdninger blant annet ekteskap, til kvinner, til religiøse spørsmål og til skole. Han mente derfor at litteraturen måtte kritisere og avsløre slike gammeldaske holdninger for å vekke debatt i samfunnet, det måtte dekke det som var sant. Vis litteraturen matet det, var den moderne.

2. Realismebegrepet

Forklar hvorfor vi sier at naturalismen er en del av realismen. Hva er likhetene og forskjellene mellom disse to retningene når det gjelder skrivemåte og hensikten med diktningen?

Vi sier at realisme og naturalisme ble brukt i samtida, og naturalisme regnes som en retning innenfor realismen. Begge ville øve inn samfunnskritikk og tok et oppgjør med romantikken. Begge ville skildre samfunnet slik at nød, undertrykkelse og urettferdighet ble avslørt. De var derimot uenige om enkelt mennesket mulighet til å gripe inn i sitt eget liv. Naturalismen brukte autoralt refererende synsvinkel. Avstand og distanse i beskrivelsen ga leserne en objektiv forståelse av elendigheten. I realismen brukte det autoral og allvitende synsvinkel. Fortelleren har oversikt og innsyn i hele fortellingen, og dette kommer fram gjennom personens tanker, følelser og det de sier.

3. Bjørnstjerne Bjørnson

Presenter Bjørnstjerne Bjørnson som samfunnsmenneske og forfatter, og forklar hvorfor han fikk Nobelprisen i litteratur i 1903.

Bjørnstjerne Martinius Bjørnson ble født den 8. desember 1832 på Kvikne nord for Tynset Han døde 26. april 1910 i Paris. Bjørnstjerne var en norsk forfatter, dikter og samfunnsdebattant. Sammen med Ibsen, Kielland og Lie er han kjent som en av de fire store forfatterne innen norsk litteratur av Gyldendal. Bjørnson grunnla Riksmålsforbundet (som var en politisk organisasjon som arbeidet for at riksmålet skulle være det offisielle skrift- og kulturspråket i Norge), og er forfatteren til Norges nasjonalsang.Hans verk er ikke særlig mye lest den dag i dag. Han er mest kjent for å ha skrevet nasjonalsangen enn for sine romaner. Noen har likevel fått suksess, som hans bondefortellinger og Faderen. I 1903 ble han tildelt Nobels litteraturpris for å ha vært den første til å introdusere kritisk realisme til Norge i dramaet En Fallit.

4. Faderen

Pek på hvordan realismen kommer til uttrykk i novellen Faderen (1860) av Bjørnstjerne Bjørnson.

Bjørnstjerne Bjørnsons ”Faderen” (som man finner i samlingen Småting) inneholder mange realistiske trekk. Her er guttens far, Tord, sterkt påvirket av det korrupte systemet som fantes på den tiden. Han prøver å bestikke presten med penger for å gi sin sønn den beste plasseringen under konfirmasjonen og lignende. De eneste gangene Tord virkelig viser seg i kirken er når viktige begivenheter i sønnens liv finner sted. Tord føler seg ”allmektig” ved at han tror han kan kjøpe seg til all lykken i verden. Så dør hans sønn, han drukner under en båttur med sin far. Først da åpnes Tords øyne opp, og han innser at han må forandre seg, bli ”noe bedre” slik han forteller presten. Hele tiden gjennom novellen er presten den kritiske personen som peker på Tords feiltagelser. Når presten sier "Give Gud, at barnet må bli deg til velsignelse!", er det et slags frempek på at Tord kommer til å bli velsignet av sin sønn, nettopp ved at han først må miste sitt liv før en slik velsignelse skal finne sted. Tilslutt selger Tord sin gård og gir pengene til fattige og trengende. Han har blitt kritisk til sitt korrupte samfunn, og har blitt opplyst. Han kan ta sine egne avgjørelser, og forbedre sitt eget liv ved å realisere dem, noe realistene var opptatte av.

1 kommentar:

Mettek sa...

Mye tekst, men dette kunne tjent på bilder og hyperlenker. Det er en del rare tegn som bør fjernes.