mandag 8. mars 2010

NYREALISMEN

1. Hvilken litterær skikkelse forestiller statuen på bildet? Ann magritt 2. Forklar begrepet ”tradisjonalisme”. Det er de kulturformene modernismen og postmodernismen som vi kaller med et vidt begrep for tradisjonalisme. Denne formen sine viktigste kjennetegn er at den tradisjonelle kulturen bryter ikke bevisst med de eksisterende uttrykksformene, men bruker dem og utvikler dem videre.
3. Hva kjennetegner nyrealismen fra de første tiårene på 1900-tallet?
Det som skjedde på begynnelsen av 1900 – tallet er at de gamle forfatterne døde og nye forfattere debuterte som: Sigrid Undset og Johan Falkberget. Da blir ble det en fornyelse – år for norsk
litteratur. Der de skrev om samfunn og mennesker i den tradisjonell, realistiske for. 4. Presenter tre av forfatterne på side 157−163 og vis til tekster av dem i tekstsamlingen.
Sigrid Undset (1882 – 1949)

Sigrid Undset b
le født i Danmark, men foreldrene flyttet til Norske da hun var to år. Undset arbeidet i 10 år på kontor, men hun studerte litteratur og skrev ved siden av, helst om natten. Sigrid Undset arbeidet med å behandle allmennmenneskelige og ekstensielle problemer, uansett om handling og miljø er fra middelalderen eller hennes egen samtid. Hun skrev også om kjærligheten, om å følge sine egne drømmer, om plikten og det moralske ansvaret som samfunnet og religionen pålegger menneskene. Sigrid Undset slo igjennom med romanen Jenny i 1911. derimot et av hennes mest kjente romaner var Kristin Lavransdatter som består av 3 romaner: kransen, husfrue og korset. Et utdrag av det første bindet Kranser finner vi i ”grip teksten” s. 395.

Olav Duun(1876- 1939)

Duun var født i Namdalen. Han fant hans stoff til han særpregede bøker fra det nord-trønderske miljøet. Duun gikk dypere enn å skildre miljøer, han tok opp psykologiske og eksistensielle spørsmål om kjærlighet, ondskap, offer og overlevelse evne. Hans Roman ”Medmenneske” har blitt regnet som en av de beste i norsk litteratur. Et utdrag fra denne romanen finner vi i ”grip teksten” s.407.





K
nut Hamsun (1859 – 1952)

Knut Hamsun ble født i Lom og het opprinnelig Knud Pedersen. Fra han var 14 år reiste han mye rundt og prøvde og prøvde mange jobber. Han hadde en særegen stil som var preget av understatement og stillfarende humor. Hamsun slo gjennom som forfatter med ”sult” i 1890. det var da han introduserte sitt program for psykologisk litteratur, og han framsto som en pioner med sin modernistiske skrivemåte. Han skrev også ”Bonde” i 1918. Som vi finner et tekstutdrag av i ”grip teksten” s. 393 5. Hvordan vil du plassere de tre forfatterne i forhold til det moderne prosjektet? Disse forfatterne vil vi kunne putte inni nyrealismen.

Ingen kommentarer: