1. Presenter Henrik Ibsen og plasser ham litteraturhistorisk. Maks 350 ord. Bruk hyperlenker.
Henrik Johan Ibsen ble født den 20.mars 1828 i skien og regnes som en av Norges største dramatikere gjennom tidene. Han faren var en velstående forretningsmann Knud Ibsen. Han gikk konkurs og måtte selge gård og grunn, mens Ibsen var ung, og måtte derfor vokse opp under ganske fattige kår. Henrik Ibsen var ikke noe litterært geni i ung alder; han mislikte skolen, men satte tidlig pris på å skrive og dikte selv. Han viste tidlig at han ønsket å bli dikteri, en idé hans far ikke priste altfor høyt. Knud Ibsen ønsket derimot at han skulle få en apoteker til sønn. I 1850 flyttet Ibsen til Christiania for å studere mens han på si jobbet med skuespillene sine. Hans første, Catalina, kom samme år. Dette ble derimot ingen suksessdebut, da den ble aldri ble oppført. Henrik Ibsen sine første dramaer, som karakteriseres som nytenkende, var for enkelte av kontroversiell form. I 1964 hadde Ibsen fått nok av Norge, og han og kona Suzannah og sønnen Sigurd tok turen til det store utland. Ikke før i 1891 var han tilbake i sitt hjemland på permanent basis. Da hadde han skrevet flere av sine mesterstykker, blant dem Brand, Et dukkehjem og Peer Gynt, og blitt anerkjent som Skandinavias mest kjente forfatter. En rekke priser ventet ham i årene som kom fram til hans død 23. mai 1906.
Den første litteraturen han skrev var preget av nasjonalromantikken, men han var først å fremst en realist. Han startet med verker i nasjonalromantisk stil, blant annet Hærmændene på Helgeland(1858), og med det var under denne epoken han gjorde seg opp et navn til litteraturen. Henrik Ibsen prøvde å skildre virkeligheten så realistisk som mulig. Som typisk for denne perioden, rettet Ibsen kritiske øyne mot deler av samfunnet og skrev om forhold i tiden som burde endres.
3. Gjør greie for ulike fasene i Henrik Ibsens forfatterskap. Maks 250 ord. Bruk hyperlenker.
Vi deler Henrik Ibsens forfatterskap inn i 3 ulike faser.
- Den første fasen domineres av av historiske dramaer, idedramaer og dikt,
- Den andre av borgerlige samtidsdramaer og realistiske dramaer, mens
- Den tredje var psykologiske dramaer. Der var verkene preget av symbolikk og selvoppgjør
Ibsen begynte innenfor romantikken og nasjonalromantiske sjangeren. Ibsen endret etterhvert sin skrivestil. Nå som samfunnet gikk inn i nye tider, gjorde også Ibsen det. Nå skrev han verk som var samfunnskritiske. Kjønnsroller og ekteskap var ting han ofte skrev om i sine verk under den idedramatiske perioden.
4. Hva innebærer ”den restrospektive metoden” som kjennetegner Henrik Ibsens dramaer? Bruke noen eksempler fra Villanden til å vise hvordan metoden er tatt i bruk. Maks 400 ord.
”den restropektive metoden” er en fortellerteknikk som brukes i skjønnlitteratur, teater og film. Slike metoder blir brukt mye på secenen. Da begynner dramaet med konflikter. Gjennom konfliktene for vi innblikk i historien bak konfliktene og konsekvensene som har skjedd av handling i fortiden.
Verkene til Ibsen ble oversatt til flere språk over hele verden. Verkene hans hadde særlig oppfølging av denne metoden. Det eksempel på verkene som brukte slik metode er Villanden der verket hans handler og forteller om sosial engasjement og samfunnsmessige analyse.
Ibsen ønsket å skape illusjon av virkeligheten og benyttet metoder for å få publikum til å tro at de satt og tittet i stua til folk. Språkvalget var viktig å tenke gjennom, som ble fordelt til forskjellige roller.
søndag 1. november 2009
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
1 kommentar:
Savner noen eksempler på den retrospektive metoden i Villanden 1. akt.
Legg inn en kommentar