onsdag 21. oktober 2009

DET MODERNE GJENNOMBRUDD

1. Litteraturens program

Gi en nærmere forklaring på Georg Brandes’ berømte programformulering: ”Det at en literatur i vore Dager lever, viser sig i, at den sætter problemer under debatt.”

Georg Brandes mente at det ikke hadde skjedd noe med Nordisk litteratur siden romantikken. Sammenlignet med de liberale framskrittene som hersket i det økonomiske liv, hang tradisjon og gamle mønstre igjen i holdninger blant annet ekteskap, til kvinner, til religiøse spørsmål og til skole. Han mente derfor at litteraturen måtte kritisere og avsløre slike gammeldaske holdninger for å vekke debatt i samfunnet, det måtte dekke det som var sant. Vis litteraturen matet det, var den moderne.

2. Realismebegrepet

Forklar hvorfor vi sier at naturalismen er en del av realismen. Hva er likhetene og forskjellene mellom disse to retningene når det gjelder skrivemåte og hensikten med diktningen?

Vi sier at realisme og naturalisme ble brukt i samtida, og naturalisme regnes som en retning innenfor realismen. Begge ville øve inn samfunnskritikk og tok et oppgjør med romantikken. Begge ville skildre samfunnet slik at nød, undertrykkelse og urettferdighet ble avslørt. De var derimot uenige om enkelt mennesket mulighet til å gripe inn i sitt eget liv. Naturalismen brukte autoralt refererende synsvinkel. Avstand og distanse i beskrivelsen ga leserne en objektiv forståelse av elendigheten. I realismen brukte det autoral og allvitende synsvinkel. Fortelleren har oversikt og innsyn i hele fortellingen, og dette kommer fram gjennom personens tanker, følelser og det de sier.

3. Bjørnstjerne Bjørnson

Presenter Bjørnstjerne Bjørnson som samfunnsmenneske og forfatter, og forklar hvorfor han fikk Nobelprisen i litteratur i 1903.

Bjørnstjerne Martinius Bjørnson ble født den 8. desember 1832 på Kvikne nord for Tynset Han døde 26. april 1910 i Paris. Bjørnstjerne var en norsk forfatter, dikter og samfunnsdebattant. Sammen med Ibsen, Kielland og Lie er han kjent som en av de fire store forfatterne innen norsk litteratur av Gyldendal. Bjørnson grunnla Riksmålsforbundet (som var en politisk organisasjon som arbeidet for at riksmålet skulle være det offisielle skrift- og kulturspråket i Norge), og er forfatteren til Norges nasjonalsang.Hans verk er ikke særlig mye lest den dag i dag. Han er mest kjent for å ha skrevet nasjonalsangen enn for sine romaner. Noen har likevel fått suksess, som hans bondefortellinger og Faderen. I 1903 ble han tildelt Nobels litteraturpris for å ha vært den første til å introdusere kritisk realisme til Norge i dramaet En Fallit.

4. Faderen

Pek på hvordan realismen kommer til uttrykk i novellen Faderen (1860) av Bjørnstjerne Bjørnson.

Bjørnstjerne Bjørnsons ”Faderen” (som man finner i samlingen Småting) inneholder mange realistiske trekk. Her er guttens far, Tord, sterkt påvirket av det korrupte systemet som fantes på den tiden. Han prøver å bestikke presten med penger for å gi sin sønn den beste plasseringen under konfirmasjonen og lignende. De eneste gangene Tord virkelig viser seg i kirken er når viktige begivenheter i sønnens liv finner sted. Tord føler seg ”allmektig” ved at han tror han kan kjøpe seg til all lykken i verden. Så dør hans sønn, han drukner under en båttur med sin far. Først da åpnes Tords øyne opp, og han innser at han må forandre seg, bli ”noe bedre” slik han forteller presten. Hele tiden gjennom novellen er presten den kritiske personen som peker på Tords feiltagelser. Når presten sier "Give Gud, at barnet må bli deg til velsignelse!", er det et slags frempek på at Tord kommer til å bli velsignet av sin sønn, nettopp ved at han først må miste sitt liv før en slik velsignelse skal finne sted. Tilslutt selger Tord sin gård og gir pengene til fattige og trengende. Han har blitt kritisk til sitt korrupte samfunn, og har blitt opplyst. Han kan ta sine egne avgjørelser, og forbedre sitt eget liv ved å realisere dem, noe realistene var opptatte av.

mandag 12. oktober 2009

DET MODERNE PROSJEKTET

Det moderne prosjekt er en dominerende filosofisk, som strekker seg fra 1600-tallet frem til i dag.

Hvem mente hva?

John Lock (1632-1704) var en av de første som formet ideene bak det moderne prosjektet. Han arbeidet med flere området innenfor filosofien blant annet med et sitat over fra Essay om menneskeforstanden der han tar opp de grunnleggende spørsmålene. Han står også bak teorien Empirisme, som sier at all kunnskap bygger på erfaring og sansing. Locke mente at statens viktigste oppgave var å sikre den enkeltes rettigheter, og ideen om at de som styrer lander, er folkets tjenere, kom til å få stor betydning for politisk teori og samfunnsutvikling.



Jean-Jaecque Rousseau (1722-1778) hadde ideen om at alle mennesker er født like, som han tar som utgangspunkt i boken Emilie. Han var en av inspiratorene for den franske revolusjon, og han hadde stor innflytelse både under sin levetid og i ettertiden. Han hadde meninger som han framførte med styrke, og han fikk stor innflytelse, både i sin egen samtid og ettertiden. Han gikk til angrep på den private eiendomsretten, ved å si at alle skulle dele jorden noe som vill gå under revolusjonens mål om å avskaffe adelen og godseieres privilegier. I Samfunnspakten foreslår han et samfunn der alle individuelle hensyn må vike for fellesskapet. Dette kalte han allmennviljen.


Voltaire
(1694-1778) ble kjent for en person som ble lagt merke til gjennom sin omfattende skrivevirksomhet. Han kritiserte framfor alt det franske samfunnet før revolusjonen, med maktmisbruk, dobbeltmoral, hykleri og urettferdighet. Han gikk også til angrep på kirken, altså måten kristendommen ble tolket og praktisert på sin tid. Han anerkjente gud som en skaper, men at Gud ikke åpenbarer seg eller styrer verden. Hans mest leste roman er Candide. Der han forteller om baronen, baronessen og deres sønn Pangloss som underviser Candide.



Denis Dider
ot(1713-1784) er mest kjent som redaktøren av ”Det første moderne encyklopedi” bestående av 35 bind. Målet var å nå mennesker for å spre kunnskap så de kunne revurdere sine syn på aktuelle saker og problemstillinger, som religiøs overtro. Encyclopedia regnes som et symbol av Opplysningstiden.





Ludvig Holberg (1684-1754) var Nordens største forfatter i tiden 1700-tallet. Han var en av dem som brukte ”den fantastiske reisen” i fortellinger som på en indirekte måte var en kritikk av sitt eget samfunn, og gjennom sine ironiske fortellinger skrev han også Peder Paars. Han ønsket at elevene på skolene skulle lære kun nyttige fag som språk, geografi og historie.






Henrik Werg
eland (1808- 1845) regnes som Norges største lyriker gjennom tidene, og den mest betydningsfulle romantiker. Wergeland ser fremover, det vil si han synes verden går for sakte fremover. Han ønsket gjennom diktningen sin at en større del av befolkningen skulle få ta del i demokratiet, spesielt arbeiderklassen. Han var også en frihetsforkjemper både nasjonalt og internasjonalt.



Charles Darwin (1809-1882)
Han publiserte boken ”om artenes opprinnelse” i 1859. Han hadde teorier om naturlig utvalg, med eksempler om hvordan levedyktige mennesker og dyr overlevde. Dette stred i mot Bibelens Skapelseberetning og menneskesyn og dette gjorde at han møtte mye motstand.






Kilder:
Grip teksten s. 10-43
http://no.wikipedia.org/wiki/Det_moderne_prosjekt